Välkomna till Samordningsförbundet Östra Östergötlands och Plattformarnas nyhetsbrev!
Snart har vi lagt ännu ett intensivt Finsamår bakom oss och förbundets verksamhetsidé om ett långsiktigt integrerat arbetssätt med mer stadigvarande verksamheter har tagit ännu ett steg framåt.
Finsam och Samordningsförbundet i Östra Östergötland har fortfarande en stor uppgift att fylla. Fortfarande når vi allt för få personer som är i behov av samordnade insatser. Vi behöver därför fortsätta vara en organisation i utveckling med stor flexibilitet för att kunna möta behoven i samhället och visa resultat.
Vi gläds åt att det som 2012 startade som Indikatorprojektet nu är permanentat och de första mätningarna har genomförts. Vi kan nu börja se resultat av flera års utveckling och framför allt kunna se deltagares stegförflyttning i både Plattformar och förstegsverksamhet. Detta tillsammans med arbetet med att utveckla en strukturerad behovsanalys och nära samarbete med förbundets medlemmar borgar vi för att än mer kunna bidra till samhällets välfärdsuppdrag.
Allt detta hade inte kunnat göras utan förbundets medlemmar, dessas medarbetare såväl som förbundets. Utan er inget Samordningsförbund.
En önskan om en riktigt God Jul till er alla från oss alla!
Irma Görtz Förbundsordförande
Välfärdsmässan 2019 - Save the date - 14 februari!
Den 14 februari hålls Välfärdsmässan 2019 i Missionskyrkan i Linköping. Med Välfärdsmässan 2019 vill samordningsförbunden i Östergötland, tillsammans med Linköpings universitet, skapa en mötesplats för välfärdsfrågor. Välfärdsmässan vänder sig till både verksamheter och brukare.
Som verksamhet finns det också möjlighet att vara utställare.
Till årets mässa är bland annat Per Johansson från Glada Hudik-teatern och Lasse Gustavson inbjudna talare. Utförligt program kommer i mitten av januari.
Läs mer om mässan här!
__________________________________________________________________________________________________
SIP
Nu har arbetet enligt den utökade lokala överenskommelsen gällande SIP kommit igång i samtliga kommuner. Överenskommelsen innebär att samtliga huvudmän har möjlighet att ta initiativ till SIP.
Samordningsförbundet i Östra Östergötland bidrar till att främja användandet av den nya överenskommelsen genom att erbjuda mötesledarfunktion. Mötesledarfunktionen innebär att planera, genomföra och dokumentera SIP-mötet. Vid behov av mötesledare är ni välkomna att kontakta aktuell kontaktperson i respektive kommun där den enskilde är folkbokförd.
Läs mer här! Informationsblad SIP mötesledare
_____________________________________________________________________________
Insatskatalogen
Insatskatalogen är ett sökinstrument vars syfte är att effektivisera och rationalisera sökandet efter relevanta insatser på individnivå.
Katalogen innefattar olika insatser och verksamheter som drivs av såväl kommuner, region/landsting, arbetsförmedling som kompletterande/externa aktörer och projekt finansierade av samordningsförbunden i Östergötland. Gemensamt för alla, som riktar sig till olika målgrupper och åldrar, är att de drivs av aktörer inom välfärden som arbetar med människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Tillsammans arbetar vi för en ökad integrerad samverkan. Du är viktig i vårt utvecklingsarbete. Hör gärna av dig om du har frågor eller synpunkter.
Peter Johansson, förbundschef peter.johansson@norrkoping.se
Välkommen att kontakta oss
____________________________________________________________________
Fakta: Samverkan genom samordningsförbund, Lagen om finansiell samordning (Finsam) gör det möjligt för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommun och landsting/region att samverka finansiellt genom att bilda lokala samordningsförbund.259 av landets 290 kommuner ingår i ett av totalt 83 samordningsförbund.
I samordningsförbundens styrelse ingår representanter från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, kommun ochlandsting/region och fungerar som en lokal arena för samverkan.
Samordningsförbunden beslutar på vilket sätt de gemensamma medlen ska användas, där 50 procent kommer från staten (Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen), 25 procent från kommunen och 25 procent från landstinget/regionen. Insatserna bemannas av medarbetare från någon av parterna.
Målgruppen för insatserna är personer med medicinska, psykiska, sociala och arbetsmarknads-relaterade problem som behöver stöd från flera samhällsinstanser för att nå egen försörjning. Samordningsförbunden kan även göra strukturella insatser.
Samordningsförbundet stödjer också aktivt aktiviteter som syftar till att få samarbetet mellan parterna att fungera mer effektivt.
|