Du som får detta informationsbrev ligger på vår sändlista. Vill du inte få information från oss kan du närsomhelst avregistrera dig via länken som finns i slutet av nyhetsbrevet. Här kan du läsa vår integritetspolicy i sin helhet.
Välkomna till Samordningsförbundet Östra Östergötlands och Plattformarnas nyhetsbrev!
År 2019 var ett år med förändringar inom förbundet i och med minskad tilldelning av medel.
Styrelsen fattade i november beslut om långsiktig inriktning för 2020 och framåt samt verksamhetsplan för 2020. Mer information om den långsiktiga inriktningen och verksamhetsplanen för 2020 finns att läsa i här https://samordning.org/index.php/ostra-ostergotland/aktuellt
I december ersattes de tre lokala styrgrupperna för Plattform Finspång, Norrköping samt Söderköping/Valdemarsvik med en beredningsgrupp. Beredningsgruppen består av chefer från de olika medlemmarna. Beredningsgruppens övergripande syfte är att vara ett forum för dialog mellan förbundet och förbundsmedlemmarna, bereda ärenden till styrelsen, strategisk styrgrupp samt att utveckla och stödja samverkan mellan förbundsmedlemmarna.
Arbetsförmedlingens personal som bemannat Plattformen återgick till sin organisation från årsskiftet. Samordningsförbundet finansierar istället en medarbetare därifrån som har i sitt uppdrag att vara en länk från förstegsverksamheten till Arbetsförmedlingen. Personen deltar också vid SIP-möten då inte någon särskild handläggare finns.
Inriktningen för 2020 är dels att bedriva försteg d v s förrehabiliterande insatser innan personen är redo för ordinarie myndigheters insatser samt även att erbjuda mötesledare vid samordnad individuell planering för målgruppen för finansiell samordning.
En del i den nya inriktningen är att organisationen med samordnare anställda av förbundet, som leder och styr den individinriktade verksamheten, upphörde vid årsskiftet och istället är det förbundsmedlemmarna som driver samt leder och styr verksamheten som förbundet finansierar.
Hälsningar Peter Johansson, förbundschef
Försteg på Plattformen
I Samordningsförbundet Östra Östergötlands kommuner; Finspång, Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik finansierar Samordningsförbundet försteg helt eller delvis.
I Finspång, Söderköping och Valdemarsvik drivs förstegen inom kommunernas arbetsmarknadsenheter.
Plattform Norrköping erbjuder under vårterminen 2020 arbetsplatsförlagda gruppförsteg i samarbete med tre olika arbetsplatser; hotell, second hand och plantskola. Läs mer på hemsidan under Plattform Norrköping.
Plattformen har diskussioner om hur VÄGEN IN kan se ut. Det finns fördelar med att de aktörer som finns runt individen samordnar sin planering. Förslag finns om att ha nätverksmöte/SIP som ingång till försteg. En arbetsgrupp har därför skapats som ska ta fram ett förslag som sedan i sin tur presenteras och beslutas i beredningsgruppen. I avvaktan på beslut så gäller samma process som tidigare.
___________________________________________________________________
Plattform Mötesledare SIP
Samordningsförbundet Östra Östergötland fortsätter att finansiera mötesledare SIP för målgruppen 16-64 år i behov av samordnat stöd för att närma sig arbetsmarknaden. Mer information finns på hemsidan.
___________________________________________________________________
Ansökan om ESF-medel
Förbundet har ansökt om projektmedel från Europeiska socialfonden. Projektet ska arbeta med motivation, hälsofrämjande insatser samt arbetsträning. En stor del av arbetsträningen i projektet kommer att handla om grön rehabilitering.
Ett annat fokus i projektet är bygga upp en förbättrad myndighetssamverkan i hela rehabiliteringskedjan som är sömlös (det vi benämner "bron" i den långsiktiga inriktningen och verksamhetsplanen för 2020) kring projektets målgrupper. Projektet genomförs i samverkan mellan Samordningsförbundet Östra Östergötland som projektägare och förbundets medlemmar.
Utbildning om våld i nära relationer
Varmt välkommen till en utbildning om våld i nära relationer!
Utbildningen arrangeras av Samordningsförbunden i Östergötland och riktar sig till dig som arbetar i insatser finansierade av Samordningsförbunden och till förbundsmedlemmarnas personal (Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Region Östergötland eller kommun).
Basutbildning med Anita Kruse: LINKÖPING 23 APRIL kl13:00-16:00
Metodutbildning med Anita Kruse: LINKÖPING 12 MAJ KLOCKAN 13:00-16:00
Båda utbildningarna ingår i ett paket, du måste delta i basutbildningen för att kunna delta i metodutbildningen.
Observera! Utbildningen är gratis men vid utebliven närvaro eller avbokning efter 7/4 debiteras 500:-
Anita Kruse är sakkunnig inom våldsområdet med uppdrag för Nationella nätverket för Samordningsförbund (NNS)
Anmälan via länk senast den 27 mars; https://samordning.org/sco/kalendarium/kalendarium/utbildningsdag/stoppa-valdet-basutbildning-med-anita-kruse
Insatskatalogen
Insatskatalogen är ett sökinstrument vars syfte är att effektivisera och rationalisera sökandet efter relevanta insatser på individnivå.

Du är viktig i vårt utvecklingsarbete! Hör gärna av dig om du har frågor eller synpunkter.
Peter Johansson peter.johansson@norrkoping.se
Tillsammans gör vi skillnad!
Samverkan genom samordningsförbund, Lagen om finansiell samordning (läs mer på Finsam.se) gör det möjligt för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommun och landsting/region att samverka finansiellt genom att bilda lokala samordningsförbund.
Målgruppen för insatserna är personer som behöver stöd från flera samhällsinstanser för att nå egen försörjning.
Samordningsförbunden arbetar även med strukturella insatser samt stödjer aktivt aktiviteter som syftar till att få samarbetet mellan parterna att fungera mer effektivt.
Välkommen att kontakta oss
|